SSH

Detta är enbart för dig som är en avancerad användare. Om du loggar in på servern och stökar till det på ditt konto, så är det troligt att saker och ting på ditt konto slutar fungera, t.ex. din webbsida eller din epost, och kontot måste återställas med en säkerhetskopia för att börja fungera igen.

Koppla upp dig mot servern med SSH

Skapa nyckelpar

Du behöver först ett SSH -nyckelpar på din dator. Hur du skapar detta beror på vilket SSH-klient du har. I ett linux -system (eller linux -liknande system), där du har SSH installerat, där skapar du ett nyckelpar med ssh-keygen. Om du installerar OpenSSH på windows, så använder du även där ssh-keygen. I Putty fungerar det lite annorlunda. Se manualen för den SSH -klient du använder. Du vet troligtvis redan hur detta fungerar, eftersom du läser detta.Kopiera publik nyckel till server

Efter att du skapat nycklarna på din dator, så behöver du lägga en kopia av din publika nyckel i serverns authorized keys. När du sedan kopplar upp dig med SSH mot servern, så tittar servern i din authorized keys för att se om du finns med där. Om du gör det, så släpps du in.

Hursomhelst, den publika nyckeln tankar du upp till ditt konto på karlahosting.

Börja med att klicka på SSH Keys. Om några sekunder skall du sedan klicka på Paste Key, men först måste vi plocka fram nyckeln på vår egna dator.På din egna dator plockar du sedan fram din publika nyckel. På ett linuxsystem så ligger SSH-nycklarna i mappen .ssh. Vi knappar in oss där och hittar en fil som heter id_rsa.pub. Vi printar ut innehållet i terminalen och kopierar detta.I kontrollpanelen klickar vi först på fliken authorized key och sedan, för att lägga in vår nyckel, på Create key och där klipper vi in vår publika SSH -nyckel och klickar avslutningsvis på Create.Nu ligger den publika nyckeln i authorized key's, där den ska ligga.Nu är det bara att SSH'a till servern. Du skriver ssh kontonamn@dindomän för att logga in.Observera att det är viktigt att du vet vad du gör, när du kopplar upp dig med SSH. Om du använder kontot för olagliga saker, t.ex. intrångsförsök på andra servrar, så kommer du bli avstängd och polisanmäld. Kanske inte nödvändigtvis i den ordningen. All aktivitet loggas och går att spåra.

Använder du ditt konto för att lära dig, så kan det vara ett kraftfullt verktyg att ibland komma åt servern.