SSL - Installera gratis SSL

Säker och osäker överföring

Förr i tiden ägde all dataöverföring på webben rum med http, vilket är en helt öppen okrypterad överföring. Det innebär bl.a. att datorer mellan server och klient, i teorin, enkelt kan ta del av vad du gör på webben.




Detta fungerar för de flesta webbsidor, men t.ex. för banktjänster eller tjänster där innehållet är tänkt att vara hemligt, så föredrar man krypterad överföring. Då det är ganska enkelt kryptera överföringen, så har trenden blivit att kryptera allting.




Hur vet du?

Det ser lite olika ut beroende på vilken webbläsare du har, men om det ser ut på nedanstående sätt så betyder det att förbindelsen med webbsidan är okrypterad.

I Microsoft Edge ...



I Firefox ...



Kryptera överföringen

För att uppnå säkerhet och få bort ovan varningar installerar du ett SSL ("Secure Sockets Layer") för din domän på ditt konto. Vi gör detta åt dig för din huvuddomän, när du öppnar kontot. Men om du registrerar ytterligare domäner och lägger till på ditt konto, så får du installera dessa SSL själv för dina domäner. Det finns gratis SSL från Let's Encrypt som räcker för de flesta privata webbsidor och även för webbsidor för ett litet företag.

Såhär gör du:

Installera SSL

Säg att vi vill åtgärda eschack.com, där det ser väldigt "osäkert" uppe vid URLn.



Logga in i kontrollpanelen Directadmin och klicka på SSL Certifikat och det ser då ut såhär. Jag vill installera ett SSL för eschack.com så att webbläsaren betraktar sajten som säker.



Vi väljer Free & automatic certificates from Lets Encrypt. Allting är färdigifyllt. Ändra inte på någonting. Klicka Save och ha lite tålamod, då det kan ta någon minut för processen att gå igenom.



Vi får sedan en bekräftelse.



Nu återstår en bara en liten detalj och det är att fixa så att om någon knappar in http i webbläsaren så skall webbläsaren automatiskt skicka besökaren till https Vi gör det genom att klicka i rutan längst ner på sidan och klicka save.



Vi får en bekräftelse på att denna funktion är aktiverad.



Nu är domänen säker och bara själva webbsidan som återstår att göra.



Observera att du kommer antagligen grotta med detta precis efter att du registrerat en domän eller bytt namnservrar för en domän. Tänk då på att DNS -förändringarna för din domän inte ekat ut ordentligt förrän efter 24-48 timmar. Så om saker och ting inte fungerar som det ska, så har det troligtvis med den detaljen att göra snarare än något annat.

Om du vill skapa ett SSL för en domän som du pekat till din hemmaserver, då ska du istället läsa denna guide hur du fixar domän till hemmaserver och specifikt avsnittet hur du fixar ssl till domän för hemmaserver.


Länkar:
https://letsencrypt.org/how-it-works/