Almalinux

Skapa en installations-CD

Almalinux är det nya CentOS, som i sin tur fungerar som Redhat. Om du undrar över något i Almalinux är det bara att söka på Centos 8 eller redhat allmänt. Du använder förstås det Linux (eller något annat OS) som du själv, för tillfället, råkar gilla. Men nedan exempel är gjort med Almalinux.

Surfa till Almalinux och klicka på Download ISOs.Den översta filen är en installations -CD (CDR) som sedan hämtar hem resten över internet. Klicka på filen och spara någonstans.Den som tvivlar kan rota runt lite i informationen på webbsidan.Efter att filen är nertankad så måste den över till en CD eller ett USB. I mitt fall vill jag ha en CD, det kanske du också vill ha. Eller inte.

Det finns en inbyggd CDR-brännare i Windows. Stoppa in en skrivbar CDR-skiva och högerklicka på filen och välj Bränn. Om alternativet bränn saknas då kanske något annat program lagt beslag på ändelsen .ISO och då måste du gå till inställningar för standardappar och plocka bort programmet som "kidnappat" .ISO så kommer alternativet bränn tillbaka.

På min dator har jag en alternativ brännare installerad, så jag väljer den.Väljer bränn ...Efter en stund är installations-skivan klar...Vi tar vår installations-CD och stoppar in i den dator som skall förvandlas till linuxdator. Det är nu viktigt att måldatorn bootar från CD-skivan. Ibland görs detta automatiskt ifall en CD sitter i och ibland måste hålla ner F12 när datorn startar upp och välja CD som bootdisk.

Huvudartikel: Hemmaserver under egen domän