Internet & Namnservrar

Datacenter

När du besöker en webbsida, så jobbar i andra änden en webbserver med att ge dig denna webbsida. Dessa webbservers är stackade i stora mängder i olika datacenters världen över. Poängen med ett datacenter är att skapa en plats där maskiner kan existera under säkra förhållanden. Dvs, att det finns ett skalskydd, reservkraft och en driftvänlig miljö för maskinerna.Webbservers & Namnservrar

En typ av servers som sällan nämns, det är internets namnservrar (DNS). Det är dessa servrar som gör att domännamn fungerar. Varje gång du efterfrågar en webbsida i din webbläsare, så behöver domännamnet översättas till ett IP -nummer, så att det går att hitta webbservern som kan skicka webbsidan till dig. Det är, i stort, vad en namnserver gör hela dagarna. Översätter domännamn till IP-nummer. Dessa namnservrar samsas med andra servrar i datacenters.Det finns olika typer av namnservrar som arbetar på olika nivåer. T.ex. finns oftast en namnserver, s.k. "resolving nameserver", hos den ISP man använder, t.ex. Comhem eller Telia. Denna namnserver har som jobb att ge snabbt svar på vanligt använda domännamn. T.ex. är det onödigt att ständigt undersöka vad google.com är för något, det är lättare "komma ihåg" svaret. Om denna resolving nameserver hos din ISP inte vet svaret, så frågar den en av internets root nameserver. Internets root nameserver får i sin tur informationen av olika TLDs nameserver, som hanterar de olika toppdomänerna, t.ex. .SE. Dessa TLDs namservrar uppdateras i sin tur av "auktoritativa namnserver", som t.ex. en sådan som karlahosting.se har.

Registrera domännamn

Det som händer när du registrerar (eller när vi hjälper dig registrera) ett ledigt domännamn, det är att domännamnet ekar ut bland världens alla namnservrar. Alla namnservrar uppdateras inte ögonblickligen och uppdateringen är också kopplad lite som kedja. Det är därför det kan ta upp till 48 timmar innan ett nytt domännamn "ekat ut" till dessa namnservrar.

Sök efter ledigt domännamn:

http://


Säg att du registrerar kalle.kalle. Tillsammans med domännamnet läggs 2 auktoritativa namnservrar in. Dessa 2 namnservrar är de som vet var sidan kalle.kalle hittas och dessa 2 namnservrar som får allting att fungera.Webbsidan = Webbhotell-grej

Din hemsida, som du snickrat ihop, det är en grej som istället har med ditt webbhotell att göra. Du tankar upp nya sidan till ditt konto på webbhotellet.Knappa in domännamn i webbläsaren

Det som sedan händer när någon knappar in ditt domännamn, t.ex. kalle.kalle, det är att webbläsaren frågar internetleverantörens resolving DNS, "var hittar jag kalle.kalle" ? Namnservern kan sedan antingen ge ett direkt svar var sidan finns eller skicka vidare frågan till någon den tror vet.Domnännamn + Webbhotell

För att fixa egna webbsidor under en egen domän så behövs alltså 2 saker göras.

❶ Registrera domännamnet
❷ Öppna webbhotellkonto

Normalt gör du dessa 2 saker samtidigt, dvs vi hjälper dig registrera domännamnet samtidigt som du öppnar webbhotell -konto. Det är viktigt komma ihåg att detta med domännamnet, det är en grej för sig.

Registrar

Var kommer alla domännamn ifrån? Om vi tar landsdomäner, som t.ex SE -domänen (sverige) eller NO -domänen (norge) osv. som exempel. Dessa TLDs ägs och adminstreras ofta av en ideell organisation som kontrolleras av staten. I sverige t.ex. så ägs SE -domänen av den allmännyttiga Internetstiftelsen. Med det är inte stiftelsen som säljer domännamnen (längre). Detta arbete är utlokaliserat till s.k. registrarer, återförsäljare. Vem som helst kan bli registrar ifall försäljningen av domännamn når över en viss nivå. Registrarens roll är alltså att se till att uppgifterna registrerade tillsammans med domännamnet är riktiga.

För att fixa en webbsida under egen domän behövs alltså 2 saker "shoppas". Dels ett konto hos ett webbhotell, där ett konto som svarar på domännamnet kalle.kalle läggs in, och dels ett domännamn, hos en registrar. När domännamnet köps från registraren, så läggs namnservrar till karlahosting.se in och det är detta som får allting att ticka. Nu kan webbläsare där ute hitta din webbsida och skicka epost till din domän.Vi hjälper dig med domännamnsregistreringen, likt alla andra webbhotell. Med det är viktigt att du som kund kommer ihåg att ditt domnännamn är inte alls knutet till oss. Du kan flytta ditt domännamn fritt till en registrar du själv föredrar. Eller omvänt, du kanske registrerat en domän på ett webbhotell och du vill behålla domänen på ditt gamla webbhotell - men du vill flytta själva webbsidorna till ett nytt billigare webbhotell. Eller så kan du flytta både domänen och webbsidorna. Du gör som du själv vill. Det är en möjlighet som du ska komma ihåg finns.

Webbhotell administrerar alltså 2 saker

Det vanligaste är att du registrerar en domän hos ett webbhotell och samtidigt öppnar du ett konto för webbsidorna. Men du kan lika gärna registrera en domän på ett ställe och öppna ett webbhotell på ett annat. Eller peka om en domän du hade på det ena webbhotellet, till ett nytt webbhotell.Du gör dessa ompekningar i din kontrollpanel, vanligtvis under kundzonen, på ditt webbhotell. För att peka om ett domännamn till ett annat webbhotell, så ändrar du alltså namnservrarna för domännamnet. Dvs, du letar dig fram till domännamnet i kundzonen, klickar på något i stil med "hantera" och sedan ändrar du namnservrarna. En domän som skall pekas om till karlahosting.se t.ex. skall ges namnservrar dns1.karlahosting.se samt dns2.karlahosting.se. Hur det kan se ut hos olika webbhotell eller registrarer när du ändrar namnservrar kan du se här.

Det har betydelse att känna till att det fungerar på detta vis, när du vill flytta dina webbsidor från ett hotell till ett annat.

Webbhotell kan vara mer eller mindre sympatiska ("samarbetsvilliga") när det gäller detta. Om du befinner dig på ett webbhotell, som inte låter dig peka om domänen så skall du dra öronen åt dig, dubbelkolla vad du verkligen betalar, och kanske försökta hitta ett nytt webbhotell.

Flytta domänen

Nu borde du vara på det klara att du kan flytta webbsidor fram och tillbaka mellan webbhotell, men du kan låta domänerna vara kvar och enbart peka om dem - dvs ändra namnservrar. Men kan du flytta domänerna? Ja, det kan du!

En flytt av ditt domännamn påverkar inte dina webbsidor. En flytt är en teknisk grej, där du byter registrar. Om du vill flytta ett domännamn så går det till såhär.

❶ Begär en AUTH/EPP -kod hos ditt nuvarande webbhotell eller registrar. Det kan finnas en enkel knapp du klickar på eller så kontaktar du support.
❷ Du kontaktar det webbhotell eller registrar du vill flytta domänen till och ger dem denna AUTH/EPP -kod.

En flytt tar vanligtvis en vecka. Det är också viktigt komma ihåg att ifall du ändrar kontaktdata för din domän, så blir domänen låst för flytt i 60 dagar. Det är en säkerhetsgrej, så att ingen ska stjäla din domän. Du kommer behöva betala en årsavgift hos den du flyttar till (dvs, du betalar ett år), men ibland är prisskillnaderna så stora att kalkylen snabbt blir lönsam ändå.Du kan alltså flytta domäner mellan webbhotell och du kan flytta webbsidor mellan webbhotell.

Du bör alltså jämföra dels kostnader för domännamn och dels kostnader för domäner, för att avgöra om det är lönt. Men möjligheten finns alltid.

Som du ser, när du ska registrera konto hos oss, så har du flera alternativ.Om du registrerar en domän själv någon annanstans eller om du ska peka om en domän du redan äger, så är det alltså följande namnserverar du skall knappa in.

dns1.karlahosting.se
dns2.karlahosting.se